Isetehtud rukkileib



Pildil need kaks kõige esimest:) Lõpuks jõudsin siis ise ka küpsetamiseni, tänusõnad Harmoonikumile õpetuse eest.

Nüüdseks on teine leivategu ka juba seljataga. Ja kuigi valmistamise-küpsetamise protsessi ajal on tundunud, et kõik on valesti ja eitea, kas tuleb välja, siis mõlemal korral on leivad kenasti õnnestunud ja väga maitsvad olnud. Algaja õnn:)
Ja oma leib on ikka kõige parem:) Eriti sooja ja värskena. Poeleiba küll nii palju ei söö päevas, kui seda head isetehtut.

Leivategemisel kasutan võimalikult värsket mahedat rukkijahu, linnasejahu tumeda värvi andmiseks, pruuni suhkrut ja roosat soola, Harmoonikumist saadud retsepti ja juuretist.
Lisanditena kasutan köömneid, ohtralt:)
Esimesel korral panin veel maitseks münti ja ühe leiva tegin seemnetega; sel korral lisasin kuivatatud basiilikut ja päiksekuivatatud tomateid. Eks katsetamisvõimalusi veel jagub.

Aga parajalt ajamahukas on see leivategu ikka küll, vähemalt algaja jaoks.

Kui tundub, et ees on vaba õhtu, siis päev varem tuleb juuretis hapnema panna - ehk siis segada veega (ma oma 2 vormi puhul lisan ca 8 dl vett), jahuga ja 1 dl linnasejahuga vedela pannkoogitaigna jaoliseks massiks (vedelik ja jahu vaheldumisi, et ei läheks tükki). See võtab ca 10-15 minutit.
Kui sobiva paksusega tainas valmis, pane rätik kausile ning jäta sooja tuppa käärima. Mina jätan tavaliselt üle öö - kui tahta vähem haput leiba, piisab ca 8-10 tunnist, kui hapumat, pole ka midagi hullu, kui ta 16 tundi muliseb.

Järgmisel päeval lisan juurde 4-5 tl soola ja kuni 1 dl suhkrut (5-6 spl) ning seejärel nii palju jahu, et tainas paksuks läheks. Segada puulusikaga.
Võtta järgmiseks korraks väike karbitäis juuretist.
Seejärel lisada juurde meelepärased lisandid - ürdid, köömned, seemned, helbeid.. soovitus lisada ca 1 dl leiva või kahe kohta.
Kui enam lusikaga segada ei jaksa, hakata märgede kätega sõtkuma.
Voolida leivapätsikesed ning asetada võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud leiva/keeksivormi. Siluda hästi ära, et ei tekiks pragusid ja vajutada sisse augud.
Kogu see taigna tegemine võtab oma pool tundi.

Seejärel veel 2-3 tundi kerkimist rätiku all - või siis ahjus 50 kraadi juures 1 tund, kuni augud on enam-vähem täis kerkinud.

Ja siis hakkab küpsetamine - kõigepealt ca veerand tundi 240 kraadi juures, siis 220, siis 200 ja lõpuks 180 juures veel 15-20 minutit.
Vahepeal niisutada koorikut veega.
Küpsemine sõltub ahjust, mul küpseb tunniga enam-vähem ära, aga võib minna ka kuni 1,5h.

Kui leivad valmis, tulevad nad lihtsalt vormist välja. Seejärel mässida märga käterätikusse ja lasta jahtuda. Väga hästi mõjub, kui leib võiga sisse määrida - koorik ei lähe nii kõvaks ja leib püsib kauem pehme, samuti annab või juurde läiget ja aromaatsust.
Kui leivad jahtunud, asetada need paberkotti või kilekotti (selles säilib paremini pehme). Noaga ei tasu enne kallale minna, kui jahtunud on - võib lõikamisel katki minna; aga samas soe leib on ju kõige parem:)
Igal juhul tavaliselt kipub leib enne otsa saama, kui kõvaks läheb:D

Leib on nädalaga otsas, juuretis säilib kuni 3 nädalat - kuskil seal vahemikus tuleb siis leida aega uueks leivateoks. Tegemist on, aga tulemus on seda väärt!:)

Comments