Õuna-mannavaht

Sel sügisel olen juba kaks korda katsetanud mannavahu valmistamist - teisel korral jõuan postituse tegemiseni ka :) Kui esimene kord proovisin klassikalisemalt (mahlaga), siis täna leevendasin õunauputust ja tegin sügisestest hapudest õuntest. Inspiratsiooni ammutasin erinevatest internetist leiduvatest retseptidest.



Sisse läks:
ca 6 dl hapusid õunu tükeldatult
ca 1-2 dl kõrvitsatükke (võib teha ka lihtsalt õunaga, aga kuna mul veel veidi kõrvitsat oli kapis, lisasin seda kaunima tooni saamiseks - õun ise teab mis värviline pole)
4 spl pruuni suhkrut (aga võib maitse järgi ka rohkem lisada)
veidi kaneeli, kardemoni, sidrunimahla (ilmselt sobiks hästi näiteks ka killuke ingverit)
ca 1 l  vedelikku (mul enamus vett ja 2 dl õunamahla)
1,25 dl mannat (millest mul pool oli tavaline nisumanna ja pool täisteraspelta manna)

Serveerimiseks: piim (laktoosivaba või tavaline)

Nendest kogustest tuleb 4-6 portsu, sõltuvalt sööjate isust.

Valmistamine:
Koorisin, puhastasin, tükeldasin õunad ja kõrvitsa, panin poole liitri vee ja suhkruga hauduma. Segasin aeg-ajalt. Kui õunad-kõrvitsad enam-vähem pehmed (10-15 minuti pärast), lisasin ülejäänud vedeliku ning aeglaselt segades manna. Keeta aeg-ajalt segades 5-10 minutit, seejärel jätta jahtuma.
Lisasin maitseks veel veidi kaneeli ja kardemoni.
Jahtunult vahustasin ja serveerisin piimaga.

Täisteramannat kasutades tuleb arvestada, et sellest ei nii saa nii kohevat vahtu, kui lapsepõlves harjunud oleme - seetõttu tegingi teisel korral tavalise mannaga pooleks, et jääks kohevam ja kreemjam. Aga kes soovib eriti tervislikku lahendust, siis ka ainult täistera-mannajahuga saab ka maitsva magustoidu :)

Edit: ma tavaliselt teise päeva tahenenud mannavahust midagi väga ei arva, aga see maitses teisel päeval ka väga hea! Külmana tulevadki maitsenüansid paremini välja ja õun krõmpsub mõnusalt hamba all.

Comments