Õuna-jõhvika pisarakook



Pisarakoogid on viimastel aastatel olnud mu suured lemmikud, aga ise pole siiani võtnud julgust kokku, et proovida ka teha.
Tegelikult on retsept ju väga lihtne - suurim trikk ongi ilmselt see munavalge kenasti vahtu saamine ja parasjagu äraküpsetamine.
Ja kuna siiani on sügisene õunauputus, tuli kook loomulikult õuntega - ja maitseks hulka veel ka veidi jõhvikaid.

Minu retsept:
4 munakollast
1 dl demerara suhkrut
2 dl keefiri (võib asendada maitsestamata jogurtiga)
50 g võid (sulatada)
Sorts rapsiõli
3 dl jahu (segu kookose, täistera-nisujahust ja ökonisujahust)
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
peotäis kaerahelbeid

Täidis:
2 hiiglaslikku antoonovkat
Peotäis jõhvikaid
1 tl kaneeli
2 spl demerara suhkrut
sorts sidrunimahla

Kate:
4 munavalget
1 dl peenikest suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

Koori ja tükelda õunad, sega kaneeli, suhkru ja sidrunimahlaga ning jäta seisma.
Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel kuivained. Sega keefir, õli ja jahtunud sulavõi munavahule, sõelu hulka kuivained ja lisa kaerahelbed. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse lahtikäivasse vormi (30 cm) või väiksemale ahjuplaadile ning küpseta eelsoojendatud ahjus 180-kraadi juures ca 15 minutit kuni põhi on tikuga katsudes küps.
Siis laota põhjale õunad ning pane ahju tagasi ja keera kuumus 220* peale, et õunad kuumeneks ja pehmeneks. Samal ajal vahusta munavalged tugevaks vahuks ja nirista hulka suhkrud.
Kui õunad pehmed, võta kook uuesti välja.
Eemalda koogivormilt serv ja lükka paber kaugemale, siis määri munavalgevaht rabarberitele ja pane uuesti ahju umbes 5 minutiks või seni kuni munavalge hakkab pealt veidi tumedamaks muutuma.
Jahtudes ilmuvad peale nn. pisarad. Kooki lõika märja noaga, siis ei kleepu kreem noa külge.

Minu mitte eriti reguleeritava temperatuuriga gaasiahjus on sellist kooki päris keeruline teha ja küpses kokku oma tund aega...
Ja tõesti, kogus on päris suur, nii et väiksem ahjuplaat on parem - ma kasutasin oma 26cm vormi ja kook tuli väga kõrge, mistõttu ka küpses kauem. Tasub proovida madamalamat ja suuremat varianti ka.
Välja näeb imekena, maitsest räägin hiljem:)

Comments