Hirsipuder köögiviljadega



Ma mäletan, et mulle lapsepõlves väga maitses hirsipuder, kui vanaema maal seda tegi. Ema kodus aga ei teinud ning ka kooli- või hilisemast ajast hirssi ei mäleta. Kui teinepool mainis, et talle ka sõjaväes hirsipuder väga meeldis, saimegi idee siis kodus ka ära proovida.

Ökopoest sain hirsi, ent selle leidmine, mida ja kuidas teha, polnud üldse lihtne. Hirss ilmselgelt ei ole väga populaarne toiduaine neil päevil - kiiruga otsides leidsin vaid ühe retsepti, mille võtsingi aluseks. Ent retsepti otsides leidsin muud põnevat infot - näiteks, et hirss on väga kasulik ning mineraalaineterikas toiduaine, sisaldades muuhulgas ka märkimisväärselt naistele vajalikku rauda (aitab hemoglobiini taset tõsta) ning meestele vajalikku räni (aitab kolesteroolitaset alandada). Keda huvitab, saab lisa lugeda siit.:)

Kuna ma polnud kunagi varem hirssi valmistanud, oli päris raske kindlaks teha, kui palju peaks panema teri ja vett, et 2 inimest söönuks saaks.
Proovisin 2 dl hirsiga - nii sai 3 suurt portsu. Ehk siis kui tahta 2 inimese õhtusööki, võiks võtta 1-1,5dl teri.
Vett valasin keetmise-hautamisel ajal vähemalt 1,5 liitrit. Eks seda peab tunde järgi vaatama - et toit ikka hauduks ning põhja ei kõrbeks.
Lisaks panin sisse:
1 suure porgandi
2 väikest sibulat
2 küüslauguküünt
1 tomati
rapsiõli praadimiseks
soola, pipart jm maitsestamiseks

Valmistamine:
Kõigepealt loputasin hirsi sooja veega, lasin sõelal nõrguda ning sain aru, et mul on vaja peenemate avadega sõela:P
Seejärel panin hirsi potti ning valasin peale liitri keevat vett, lasin 10 minutit keeda.
Samal ajal praadisin pannil õlis kergelt porganditükid, sibula ja küüslaugu ning kui hirss keedetud, panin hirsi ja tomatitükid pannile muuga kokku hauduma ca 20 minutiks. Vett valasin ka veel haudumise ajal juurde.
Maitsestasin soola-pipra-ürdisoola-kuivatatud peterselliga ning tilga sidrunimahlaga, aga maitset jäigi väheks...

Järgmine kord proovin keeta/hautada kas kana- või juurviljapuljongiga - ilmselt annab see maitsvama maitse ning paneb i-le punkti:)
Ning kana sobiks siia juurde väga hästi.
Järgmine kord proovin ilmselt seda retsepti siin.
Igaljuhul soojad soovitused ja julget katsetamist!

Comments